Zagadnienie efektywnej pracy coraz bardziej wykracza już poza sferę samej produkcji i „dodawania wartości” do produktu. Okazuje się, że najbogatszym człowiekiem świata nie jest „producent” towaru, lecz właściciel firmy, który, w głównej mierze, zajmuje się szeroko rozumianym „magazynowaniem”. Od zawsze zarabiano na przechowywaniu dóbr i odsprzedawaniu ich drożej do kolejnego klienta, a to rodziło konieczność właściwego magazynowania.

Jak optymalizować temperaturę oraz wilgotność, aby zwiększyć efektywność pracy w magazynie i na produkcji?

Dzisiejszy świat wymaga od nas optymalizacji nie tylko w obszarach magazynowych, ale i produkcyjnych. Jednym z czynników mających wpływ na efektywność pracy są, poza procesowymi, technicznymi, organizacyjnymi, czynniki otoczenia. No tak, ale czym jest efektywność pracy?

Efektywność pracy

Według Encyklopedii Zarządzania efektywność to rezultat podjętych działań, opisany relacją uzyskanych efektów do poniesionych nakładów. Oznacza najlepsze efekty produkcji, dystrybucji, sprzedaży czy promocji, uzyskane po najniższych kosztach. Taka definicja często sprowadza zagadnienie do stwierdzenia „rób więcej, w krótszym czasie i jak najtaniej”. Niestety, jest to pułapka wielu firm produkcyjnych i magazynowych: szybciej ładuj towar, użyj tańszego sprzętu, ładuj, ładuj, ładuj. Rzeczywiście w krótkim czasie uzyskamy być może oczekiwane rezultaty ilościowe, czasowe czy kosztowe. Długoterminowo możemy, przy takim podejściu, pogrzebać naszą firmę. Efektywność to przede wszystkim właściwe wykorzystanie zasobów i maksymalizacja wykorzystania materiału wsadowego – zero marnotrawstw, jak mawia się w filozofii leanowej. Chcąc maksymalnie wykorzystać zasoby, należy więc określić, jakie czynniki mają wpływ na marnotrawstwo, a co za tym idzie na efektywność pracy zarówno w obszarze wytwarzania, przetwarzania i magazynowania, surowców, półproduktów czy wyrobów gotowych. Z perspektywy procesu kłania się spojrzenie oczami pana Ishikawy na nasz problem z efektywnością i rozpisanie sobie „diagramu rybiej ości”. Koncentrując się tylko na zagadnieniu otoczenia, okazuje się, że kluczowe zarówno dla produkcji, jak i magazynowania oraz dla człowieka i przetwarzanego, magazynowego materiału jest temperatura i wilgotność.

Pozostałe 72% artykułu dostępne jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Zaloguj Zamów prenumeratę Kup dostęp do artykułu
Ulubione Drukuj

Zobacz również

Optymalizacja doboru systemu regałów i wybór wózków widłowych. Jak to policzyć ‑ część 1

Optymalizacja doboru systemu regałów i wybór wózków widłowych. Jak to policzyć - część 1

Poprawa wydajności prac magazynu coraz częściej ma miejsce dzięki automatyzacji oraz mechanizacji procesów. Jednakże większość operacji magazynowych w dalszym ciągu odbywa się z wykorzystaniem standardowych regałów (APR), a do obsługi rozładunku, składowania, konfekcjonowania i załadunku towarów wykorzystywane jest również standardowe wyposażenie służące obsłudze tych procesów (tzw. wyposażenie handlingowe).

Czytaj więcej
Tekst otwarty Promocyjny nr 4-5/2020

Nowa czerwona ćwierćpaleta LPR

Nowa czerwona ćwierćpaleta LPR

LPR La Palette Rouge to międzynarodowa firma logistyczna zajmująca się dostarczaniem oraz wynajmowaniem palet, obsługująca głównie branżę FMCG oraz sieci handlowe. Założona w Tuluzie (na południu Francji) w roku 1992 firma LPR zarządza ponad 80 milionami palet rocznie oraz ma ponad 25 000 punktów odbioru palet.

Czytaj więcej

Przejdź do

Partnerzy

Reklama