Jak radzić sobie z utrzymaniem odpowiedniej temperatury w magazynie? Jakie wdrożyć rozwiązania organizacyjno-techniczne, aby mieć gwarancję, że towary przechowywane są w odpowiedniej temperaturze? Jak uniknąć błędów dzięki wykorzystaniu najnowszych rozwiązań technologicznych?

Kontrola temperatury w magazynie

Właściwa gospodarka towarem od zawsze stanowiła poważne wyzwanie dla osób zajmujących się magazynowaniem, składowaniem, gospodarowaniem pewnymi zasobami. Już w czasach starożytnych właściwie gospodarowana i przechowywana żywność decydowała o przetrwaniu. Przygotowanie odpowiednich spichlerzy, budowanie ich w sposób zapewniający właściwą wentylację i temperaturę dla przechowywanej żywności pozwalało cieszyć się podczas „lat chudych” zbiorami pozyskanymi w „latach tłustych”. Średniowiecze i kolejne epoki, aż do rewolucji przemysłowych z XVIII, XIX i XX wieku, także poszukiwały sposobów na magazynowanie żywności czy innych zasobów we właściwych warunkach temperaturowych, o ile kraj czy kraina geograficzna pozwalały na takie rozwiązania. Rewolucje przemysłowe przyniosły ułatwienia w postaci odpowiednich silników, elektryfikacji czy automatyzacji i robotyzacji, a także szereg rozwiązań organizacyjnych, które pozwalały na lepsze kontrolowanie temperatury w magazynach.

Pozostałe 86% artykułu dostępne jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Zaloguj Zamów prenumeratę Kup dostęp do artykułu
Ulubione Drukuj

Zobacz również

Optymalizacja doboru systemu regałów i wybór wózków widłowych. Jak to policzyć ‑ część 1

Optymalizacja doboru systemu regałów i wybór wózków widłowych. Jak to policzyć - część 1

Poprawa wydajności prac magazynu coraz częściej ma miejsce dzięki automatyzacji oraz mechanizacji procesów. Jednakże większość operacji magazynowych w dalszym ciągu odbywa się z wykorzystaniem standardowych regałów (APR), a do obsługi rozładunku, składowania, konfekcjonowania i załadunku towarów wykorzystywane jest również standardowe wyposażenie służące obsłudze tych procesów (tzw. wyposażenie handlingowe).

Czytaj więcej
Tekst otwarty Promocyjny nr 4-5/2020

Nowa czerwona ćwierćpaleta LPR

Nowa czerwona ćwierćpaleta LPR

LPR La Palette Rouge to międzynarodowa firma logistyczna zajmująca się dostarczaniem oraz wynajmowaniem palet, obsługująca głównie branżę FMCG oraz sieci handlowe. Założona w Tuluzie (na południu Francji) w roku 1992 firma LPR zarządza ponad 80 milionami palet rocznie oraz ma ponad 25 000 punktów odbioru palet.

Czytaj więcej

Przejdź do

Partnerzy

Reklama