Poprawa wydajności prac magazynu coraz częściej ma miejsce dzięki automatyzacji oraz mechanizacji procesów. Jednakże większość operacji magazynowych w dalszym ciągu odbywa się z wykorzystaniem standardowych regałów (APR), a do obsługi rozładunku, składowania, konfekcjonowania i załadunku towarów wykorzystywane jest również standardowe wyposażenie służące obsłudze tych procesów (tzw. wyposażenie handlingowe).

Optymalizacja doboru systemu regałów i wybór wózków widłowych. Jak to policzyć - część 1

Żeby móc dokonać optymalnego wyboru, zarówno w odniesieniu do regałów, jak i wyposażenia handlingowego, trzeba najpierw zrozumieć przebieg obecnego, planowanego lub wręcz docelowego sposobu i poziomu obsługi klienta, a także zrozumieć cykl zaopatrzenia w towary od dostawców. Trzeba również wybrać metodykę liczenia kosztów poszczególnych operacji, działań, procesów, podprocesów. Niezbędne jest jednocześnie określenie poziomu szczegółowości lub ogólności tych wyliczeń.

Żeby móc zaplanować ilość towaru, który zamierzamy składować w magazynie, trzeba przyjąć pierwsze założenie, że ilość towaru wchodzącego do magazynu jest równa ilości towaru wychodzącego (in=out). Jeżeli bowiem założylibyśmy, że któraś z tych wielkości jest dominująca, to albo wkrótce okazałoby się, że magazyn będzie pusty (więcej towaru wychodzi z magazynu, niż do niego wchodzi) lub też okazałoby się, że magazyn jest po prostu zbyt mały (więcej towaru wchodzi do magazynu, niż z niego wychodzi). Bardzo ważne jest też przyjęcie odpowiedniej jednostki czasu (liczba dni, tygodni, miesięcy, kwartałów etc.), w którym taka równowaga ma nastąpić. Ważne jest obliczenie odchyleń od „średniej” wartości i podjęcie decyzji, czy występujące nadwyżki chcemy ulokować we własnym magazynie czy też do tego celu poszukiwać będziemy krótkoterminowego najmu dodatkowej powierzchni magazynowej.

Zabierając się do wyliczeń warto wiedzieć, że w większości przypadków koszty wynajmu lub własności powierzchni oraz zatrudnionego personelu przekraczają 90% kosztów operacyjnych, zaś koszty regałów i wyposażenia handlingowego wahają się pomiędzy 5% a 10%. To w pierwszej kolejności wymusza zaplanowanie magazynu w sposób jak najbardziej optymalny (maksymalne wykorzystanie nie tylko powierzchni, ale i objętości magazynu), a także wdrożenie takiego systemu regałów, wózków i innego wyposażenia magazynowego, które dawałoby obniżenie wykorzystanego czasu pracowników.

Pozostałe 90% artykułu dostępne jest dla zalogowanych użytkowników serwisu.

Jeśli posiadasz aktywną prenumeratę przejdź do LOGOWANIA. Jeśli nie jesteś jeszcze naszym Czytelnikiem wybierz najkorzystniejszy WARIANT PRENUMERATY.

Zaloguj Zamów prenumeratę Kup dostęp do artykułu
Ulubione Drukuj

Zobacz również

Tekst otwarty Promocyjny nr 4-5/2020

Nowa czerwona ćwierćpaleta LPR

Nowa czerwona ćwierćpaleta LPR

LPR La Palette Rouge to międzynarodowa firma logistyczna zajmująca się dostarczaniem oraz wynajmowaniem palet, obsługująca głównie branżę FMCG oraz sieci handlowe. Założona w Tuluzie (na południu Francji) w roku 1992 firma LPR zarządza ponad 80 milionami palet rocznie oraz ma ponad 25 000 punktów odbioru palet.

Czytaj więcej

Palety dla przemysłu spożywczego

Palety dla przemysłu spożywczego

Paleta jest podniesioną platformą, która służy do przenoszenia i składowania towarów. Standardowe wymiary palet to 1000 × 1200 mm oraz 800 × 1200 mm. Palety najczęściej wykonuje się z drewna, jednak w przemyśle spożywczym zastosowanie znajdują również palety wykonane z innych materiałów.

Czytaj więcej

Przejdź do

Partnerzy

Reklama